Nederlandse telefilms 
dvd NR.
TITEL
 

Terug naar Index

DVD153
1 dvd

 

DE ORDENING
2004 K - 90 minuten

In deze TeleFilm draait het om de pas afgestudeerde studente journalistiek Stella (Angela Schijf), die na het aannemen van een archiefbaantje bij een oude dame ontdekt dat deze vrouw de extreem rechtse weduwe is van oud NSB-er Ewald de Heus Verolmen.

De ambitieuze Stella, net afgestudeerd aan de School voor Journalistiek, wil eigenlijk voor een buitenlandredactie van een grote krant werken. Tot die tijd brengt ze als bijbaantje orde aan in het omvangrijke archief van Lotte de Heus Verolmen, de weduwe van een oud-NSB-er, die haar memoires op schrift wil stellen.

Een foute, mooie jonge protége van de zwarte weduwe zet Stella op het spoor van een scoop. Met een paar muisklikken penetreert zij vervolgens diep in de wonderlijke wereld van extreem-rechts; Lotte de Heus Verolmen blijkt lid van een geheimzinnige internationale organisatie, die Europa wil bevrijden van de Islamieten.
 
De ordening van Pieter Kuijpers, naar de gelijknamige roman van Kees van Beijnum, is de eerste van zes nieuwe Telefilms die de Publieke Omroep de komende weken uitzendt.
 
De acteurs - Angela Schijf als Stella, Dora van der Groen als de weduwe, en vooral Roeland Fernhout als katalysator van het drama - kunnen er ook weinig van maken. Broeierig of spannend wordt het nooit. Regisseur Pieter Kuijpers kreeg desalniettemin een Gouden Kalf-nominatie op het afgelopen Nederlands Film Festival.