Nederlandse tv series
dvd NR.
TITEL
 

Terug naar Index

DVD 27

Q & Q SPEELFILM SERIE 2
NL 1977 K-80 minuten

Regie:

Het onderstaand verhaal is de serie zoals hij in de jaren 70 is uitgezonden. De speelfilm versie is ingekort en daarom zullen bepaalde verhaallijnen niet voorkomen in de film. Maar om toch een volledig beeld van de serie te kunnen vormen kun je het hier lezen.

Q en Q, kunst en vliegwerk Runkum bereidt zich voor op op zijn elfhonderdjarig bestaan. Vader Quant (I.Q.) regisseert het grote toneelstuk, huishoudster Martha is boos dat ze niet de vrouwelijke hoofdrol mag spelen, moeder Quarles van Ispen is voorzitter van het organisatiecomité, en opa en Q&Q vervelen zich dood.

Boer Zwartjes wil het oude kerkorgel van Runkum aan een Amerikaanse zakenman verkopen, en ontketent daarmee een storm van protest: het orgel moet in het dorp blijven. Een actie wordt op touw gezet: 'Gooi met guldens, strooi met kwartjes, veeg de vloer aan met boer Zwartjes.'

Bij een koorrepetitie belt Wilbur naar huis, maar door een storing op de lijn, vangt hij een flard op van een gesprek tussen twee boeven. 'Zak, idioot! Wie schiet er nou op de politie?', hoort hij onder andere. Opa reageert sceptisch op het verhaal, totdat blijkt dat er inderdaad een schietpartij is geweest: de politie heeft een rode auto aangehouden voor een alcoholcontrole, waarbij de inzittenden het vuur hebben geopend en twee agenten zijn neergeschoten.

Even daarvoor is Henriëtte van Kampen, oud-beheerder van de bibliotheek, getuige geweest van een inbraak bij haar buren, de lang geleden vertrokken miljonair Beentjes. Ze belt de politie. Deze constateert dat er schilderijen zijn gestolen en dat de gebruikte auto grijzig van kleur is.

Opa belt de politie om het afgeluisterde telefoongesprek te melden. Inspecteur Mudde gelooft er, zoals altijd, niets van: 'Dat zijn die mismietertjes Quarles en Quant. Die hebben altijd mooie verhalen, tjejejeje.'

Geholpen door zus Juultje, opa en Akkie, dochter van politieagent Rikkert Swaan, gaan de jongens op onderzoek uit. Ze ontdekken dat de bibliotheek het centrum van alle raadsels is, en dat de grijze en de rode auto dezelfde zijn: door het oranje licht van een straatlantaarn leek de rode auto alleen maar grijzig. Opa, onverwachts verliefd op bibliothecaresse Ada, valt tijdelijk af als bondgenoot.

Twee misdaden lopen door elkaar: de schilderijendiefstal, en een strijd tussen Belgische en Chinese gangsters over een goudtransport. Uiteindelijk wordt het goud in de bibliotheek aangetroffen, en de schilderijen in de pijpen van het orgel, dat op het punt staat om naar Amerika te worden getransporteerd.

Op de dag van het eeuwfeest blijkt alles goedgekomen. Het orgel blijft in Runkum, Mudde strijkt met de eer, en opa heeft 'een ernstig verzoek' aan Ada: 'Ada, wil je... wil je met mij soezen gaan eten op de honingbongerd?