Nederlandse films op dvd 
dvd NR.
TITEL
 

Terug naar Index

DVD38

DE ALIAS
B 19 K-100 minuten
Regie: 

De onkenbaarheid van de mens was het belangrijkste thema van de schrijver W. F. Hermans. In ‘De Alias’ is dat een waar understatement, want de hoofdrolspeler laat zich aanvankelijk van zijn beste kant zien en pas later als het echt moet, komt zijn ware aard naar boven. Wanneer Eva en Patti een dagje naar Gent gaan om gezellig te winkelen maken ze een wel heel bizar voorval mee. Ze zijn er getuige van hoe een naakte vrouw van drie hoog naar beneden valt. Heel toevallig heeft Eva de hele scène opgenomen met haar videocamera. Later wordt ze aangesproken door een aantrekkelijke man. Aanvankelijk is Eva aangenaam verrast als hij, Dieter heet hij, opduikt in haar woonplaats Nieuwpoort. En dan slaat de lichte euforische stemming om in paniek, want Dieter heeft het voorzien op de videoband.

De belettering op de poster van ‘De Alias’ lijkt veel op die van ‘Alien’, het sciencefiction gruwel vierluik met Sigourney Weaver in de hoofdrol. Dat mag alvast een aanwijzing zijn. Jan Verheyen heeft zich ooit wel eens laten ontvallen een groot liefhebber te zijn van het slashergenre. Wie aan de Nacht van de Wansmaak denkt, denkt aan Jan Verheyen. Nu is ‘De Alias’ noch een sciencefictionfilm met enge monsters, noch een dertien-in-een-dozijn horrorfilm. Maar wel een goed gemaakte thriller met een uitstekende cast.
Verheyen (Temse, 1963) was al op jonge leeftijd in de ban van film. Zo organiseerde hij op zijn achttiende Knokke-Heist Film Festival en speelde het toen klaar om grote namen als Robert Altman, Dennis Hopper, Roger Corman en Sam Raimi als gast te mogen ontvangen. In 1985 startte hij samen met Marc Punt Independent Films, een distributiebedrijf dat zeer succesvol zou worden en een marktaandeel van 15 % zou verwerven.
Maar Verheyen bleef niet alleen langs de zijlijn staan kijken hoe anderen het deden. Inmiddels heeft hij een zestal films gemaakt waaronder ‘Alles Moet Weg’ naar de roman van Tom Lanoye en natuurlijk ‘Team Spirit’. Die film naar een format van de Nederlandse komedie ‘All Stars’ was een groot succes in België en er is inmiddels een televisieserie van afgeleid. En nu dus ‘De Alias’, een rasechte thriller.